HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 3 (mei 1986) pag 19


In memoriam Hans de La Rive Box

Marcus van der Heide

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Pas nu berichten we dat op 16 mei 1985 in Hilversum is overleden. Hans de la Rive Box, produktief auteur, vooral van jeugdboeken. Vele jaren woonde hij in Bussum: van 30-4-13 tot 15-4-18 Vlietlaan 16 en tot zi;n vertrek op 5-12-30 Nwe Hilversumseweg 11.

Hans de la Rive Box (geb. 1906 te Amsterdam) woonde van 1913 - 1930 te Bussum. Op 18 jarige leeftijd begon hij al te schrijven en ontpopte zich tot een productief aueur van jongens- en meisjesboeken. Daarnaast schreef hij honderden korte verhalen in kranten, week-en maaridbladen. Oudere lezers zullen zich zeker bladen als Het Leven, De Prins, Het Rijk der Vrouw, Astra, Nova, Favoriet, Revue der Sporten enz. herinneren. Zijn eerste jongensboek, "Paul's avontuur in Limburg "  is nog steeds gevraagd in Bibliotheken. Vele boeken spelen zich af in het Gooi. Een "oorspronkelijke novelle"  De gouden salamander van 1931, een goed geschreven detectiveverhaal, speelt zich geheel af in Bussum, "het grootste kletsgat van Nederland" (pg. 37), waar in het Bos van Bredius een moord gepleeqd is. Andere titels waarin Bussum aan bod komt zijn bijvoorbeeld "Het Gooise treinraadsel" (1933), "D-trein 18 heeft vertraging" en "Avontuur in de lift.". Met name de meisjesboeken werden onder vele pseudoniemen geschreven bv. Wouter Walden, Vera Robinson, Nellie Wesseling, Mies Loman.

Via Loosdrecht verhuisde het gezin Box naar Hilversum. Hier werd  De la Rive 23 oktober 1944 met 800 plaatsgenoten opgepakt en vervoerd naar Bramsche, een dorpje onder Osnabrück. Het bekendst werd dan ook zijn autobioqrafische roman "De hel van Bramsche", in 1945 reeds verschenen, waarin zijn ervaringen in het kamp in Moffrika.

De la Rive woont thans nog te Hilverrsum.
Juist om de tot in details gaande lokale beschrijvingen verzamelen velen in Hilversum en Bussum het omvangrijke oeuvre van Hans de la Rive Box.

 

Marcus van der Heide
Bussum ndor schrijversogen
Supplement 3e oplaag december 1984

 

 

 

 

 

 


-
zeer mooie gouden zirconia ring in rood-geel en wit goud

Actueel

BHT december

Het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift is verschenen. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 263 gasten en geen leden online