Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 2 (februari 1986),  pag 28-29

AGENDA ACTIVITEITEN  MAART t/m MEI 1986  BUSSUM e.o.

Klik hiet voor de PDF versie van dit artikel

HISTORISCHE KRING BUSSUM, Openbare Bibliotheek Dr. A.Kuyperlaan, aanvang 20.00 theek Dr.A.Kuyperlaan, aanvang 20.00 :

5 maart : Diavertoning over "Afbraak en opbouw van de boerderij aan de Plaggen weg 5". Presentatie de heer G. Lanqemeijer. Spreker Carol Voges uit Soest, striptekenaar (van o.a. de onsterfelijke Pa Pinkelman van Bomans).
zat. 19 of 26 april : Excursie naar het Smithuizerbos, gelegen tussen Hilver- sum en Lage Vuurse. Rondleiding en ontvangst door Dr. D.P.Bouvy. Informatie over vertrek en datum bij het secretariaat tel. 36484.
6 mei : Lezing "Archiefonderzoek in het in het streekarchief". Spreekster Mevr. C.M.Abrahamse, Gemeente/Streekarchivaris Hilversum.
mei : hervatting van WANDELINGEN IN HET SPIEGEL met uitleg over architectuur en bewonersgeschiedenis door Mevr. N. Langemeijer. Rondleidingen op zat. middag om 14.00 Opgave bij de fam. Langemeijer tel. 10114.
Voorlopig in 1986 in Expositieruimte TER SCHUURE Brinklaan 1468, geopend do. en zat. 10.00 -16.00 : Gebruiksvoorwerpen, kleding enz .van rond de eeuwwisseling; verder voorwerpen en foto's in bezit van de Werkgroep Oudheidkamer van de Historische Kring Bussum.

VOLKSUNIVERSITEIT NAARDEN-BUSSUM BRINKLAAN 117 tel. 30539
27 maart : Lezing "De Vecht op de voet gevolgd", een vergelijking met de toestand stand van 70 jaar geleden en nu, aan de hand van Thijsse's Verkade  Album "De Vecht". Spreker E.Munning Schmidt
29 mei : Lezing "Drie honderd jaar Paleis Het Loo". Sprekers Drs. Chr. Smits en Ferry Jongbloed.
31 mei : Excursie "Zutphen met stadswandelinq" en "Apeldoorn, bezoek aan Paleis Het Loo. Alleen mogelijk met lezing vooraf.

CULTUREEL CENTRUM DE VAART GOOIS MUSEUM Vaartweg Hilversum
t/m maart: Expositie "Het GOOI IN VOGELVLUCHT".
26 maart : Lezing van de Historische Kring Albertus Perk "De 's-Gravelandse paardentram". Spreker de heer W.I.Enge1.
5 april tot 15 juni : Expositie over hoeden, de ontwikkeling van hoeden in de 19de en 20ste eeuw. De tentoonstelling is overgenomen uit het Historisch Museum te Rotterdam.
23 april : Lezing van de Historische Kring Albertus Perk "De collectie C.Boekschoten", kaartencollectie over het Gooi in bruikleen by de H.K. Albertus Perk, ondergebracht in het streekarchief te Hilversum. Spreker de heer E. van Mensch, conservator Goois Museum.

HISTORISCHE KRING HUIZEN
25 maart : Film over de ontwikkeling van Huizen, met toelichting door Klaas Wouda. De Boerderij aanvang 20.00

HISTORISCHE KRING BLARICUM
eind april / begin mei : Middagbijeenkomst over de "St. Vituskerk te Blaricum". Lezing over architect P.J.H.Cuypers, Expositie van kerkschatten. Inlichtingen : H.K.Blaricum tel. 02153 -15015.

HISTORISCHE KRING EEMNES
24 mei : OPEN DAG IN EEMNES : JAARDAG STICHTING TUSSEN VECHT EN EEM   Er is een ochtend-en een middagprogramma plus een lunch. Bovendien wordt een bescheiden tentoonstelling ingericht.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 54 gasten en geen leden online