Home
Open Menu
 Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 2  (februari 1986) pag 19

UITREIKING  CULTUURPRIJZEN  1985

van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

Op 10 december 1985 werden door burgemeester Holthuizen de Raadhuisprijs aan Rudolf Geel en het Stipendium 1985 aan ons redactielid  Marcus van der Heide uitgereikt.  Besteedden we in het vorige nummer van ons blad reeds uitvoerig aandacht aan de Raadhuisprijs via het afdrukken van een interview uit de Gooi-en Eemlander Zie hier  ,ditmaal laten wij een gedeelte  van het verslag van de uitreiking van het Stipendium volgen uit hetzelfde dagblad. Uitvoerig wordt hierin het jury-rapport geciteerd. Aan het eind van dit rapport stond echter nog te lezen :  "Misschien zou dit wél in opdracht kunnen geschieden: de gemeente Bussum ként nu Van der Heide's  kwaliteiten..."
Wij kenden deze al langer en hopen dat hij ze nog lang zal aanwenden ten dienste van de Bussumse gemeenschap in het algmeen en die van de HKB in het bijzonder.


        
 
links burgemeester Holthuizen rechts Marcus van der Heide
De hierbij afgedrukte foto van de overhandiging van de oorkonde
werd gemaakt door onze oud-voorzitter W. K. van Berkel

Dit keer waren de cultuurprijzen (drs R. Geel ontving de Raadhuisprijs) toegekend in de sector letteren (proza, essay. poëzie, toneelstukken en journalistiek). In het bijzonder zijn publikatie  "Bussum door Schrijversogen", verschenen in 1984, lag ten grondslag aan de toekenning van het Stipendium. Het drukt naast een erkenning van een verdienstelijke prestatie en een aanmoeding  op in de ingeslagen weg door te gaan ook zijn verbondenheid met Bussum uit.

 

Opmerkelijk

Jury-voorzitter Wim Hazeu, citerend uit het juryrapport, zei onder andere: "De prestatie die Marcus van der Heide heeft geleverd acht de jury opmerkelijk. Immers, zonder enige opdracht,  stelde Van der Heide zijn "Bussum door Schrijversogen" samen, dat hij vervolgens in eigen beheer uitgaf. Hiervoor is alleen enthousiasme niet genoeg. Veeleer lijkt hier sprake van gedrevenheid.  Bedoeld werk - bibliografie, biografie, historische verkenning. bloemlezing, dit alles tegelijkertijd -  is een boeiend, levendig boek geworden, waarin het verre en minder verre verleden  van Bussum door schrijversogen tot leven is gebracht.

"Citaten uit talloze, dikwijls vrijwel vergeten of onbekende bronnen schilderen het Bussum van weleer. Hoeveel gedegen onderzoek voorafgegaan is aan het samenstellen laat zich slechts raden; overduidelijk aanwezig is een ruime kennis van en warme liefde voor het onderwerp: Bussum en literatuur.  Alleen reeds om al deze kwaliteiten verdient naar de mening van de jury dit boek, dat werd herzien en herdrukt, eem bekroning."

Hazeu hoopte dat het Stipendium Van der Heide zal inspireren bij zijn andere arbeid: Marcus werkt aan een uitgave van het dagboek van K.F. Pieck uit het begin van deze eeuw.  Ook bepleitte Wim Hazeu een nieuwe herdruk van "Bussum door Schrijversogen".  Maar dan met een uiteriijk van het boek, dat recht doet aan de inhoudelijke kwaliteiten.  Ook beviel hij de toegankelijkheid tot de vele kennis van Van der Heide voor een ruimer pubiiek aan.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 136 gasten en geen leden online