Home
Open Menu
 Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 2 (februari 1986) pag 18

MR A.W. STORK "EEN GROOT VERLIES VOOR DEN A.N.W.B."

I.M. Tessensohn - Stork

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

De lektuur van de Contactbladen van de Historische Kring Bussum heeft mij er toe gebracht deze korte levensbeschrijving van mijn in december 1930 overleden vader te schrijven.  Zie het krantenknipsel Bussumsche Courant.

A.W.Stork is in 1880 in Hoogeveen Drente geboren, studeerde rechten in Leiden en had al heel vroeg veel interesse voor toerisme en reizen. Ik herinner mij dat hij in zijn studententijd al op de fiets van Leiden naar Assen fietste. Na zijn studie werkte hij aan de rechtbank in Leeuwarden en begon toen al met de ANWB samen te werken. In 1920 werd hij door de ANWB naar Amsterdam gehaald om daar als plaatsvervangend hoofdconsul te werken.

Wij verhuisden toen naar Bussum en woonden in het Spiegel. Al dadelijk ging zijn belangstelling uit naar uitbreiding van fiets-en wandelpaden in het Gooi. Ik herinner mij nog goed hoe vaak ik als 8-10jarige met hem.samen tochten maakte. In 1925 heeft hij toen het boekje WANDELINGEN IN HET GOOI EN OMSTREKEN, en ook een fietskaart van het Gooi door de ANWB laten uitgeven. Hij tekende alle plattegronden en kaarten zelf! Het was een gigantisch werk en hij was er zo intensief mee bezig dat hij vrouw en kinderen daardoor wel eens verwaarloosde.

Niet alleen het Gooi, ook andere provincies kwamen aan de beurt en ook voor het buitenland heeft hij reisgidsen en kaarten samengesteld. In 1929 wilde hij ook in de provincie Drente een wandel- en fietsroute uitqeven om daardoor het tourisme daarheen te bevorderen. Hij ging daarvoor per trein naar Assen en vandaar fietste hij met het tekenbord gewapend de routes af. Hij vatte echter een zware kou en stierf op 5 december 1930, 50 jaar oud.

Mijn leven heeft door de vroege dood van mijn vader een heel andere wending genomen. Door de recente kennismaking met  de Historische Kring is de herinnering aan mijn vader en de liefde die hij voor Bussum en het Gooi had weer wakker geworden. Vandaar dit stukje.

Huizen, oktober 1985 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 58 gasten en geen leden online