Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 2 (februari 1986) pag 9

QUATRE-BRAS

Bea Braam-Pater

Klik hier voor de PDF versie van dit arrtikel
De illustratie is aanklikbaar voor vergroting

 

De laan is overwuifd door groene bomen
en zachtjes lispelen de brede bladerkronen
bewogen door de wind, als kroongetuigen
van wat voorbij ging, wat moest buigen. ..

....ik ben nog klein... De dokter in zijn koets
-het kiezel knerpt en het paardje gaat stapvoets-
verlaat "Het Spieghel" op een zomerdag
en om zijn lippen speelt een lach.
Hij knikt en buigt en licht zijn hoed
voor ieder die hem groet.

Nog staan op Quatre-bras de linden,
die mij aan het verleden binden.
Hun zoete geur, hun tijdloos leven
waarmee het heden is verweven,
vertroosten mij in mijn vergankelijkheid.
Gedachten blijven drijven als wolken in de tijd.

Bussum, juli 1985 

 

Noot redactie
De arts J.L.J. Daelmans vestigde zich in 1902 als tweede R.K .arts in Bussum. Hij leefde van 1874-1971. Het huis stond Beeresteinerlaan 66 (zie hier voor rectificatie) ,  hoek 's Gravelandseweg en werd in 1972 afgebroken. De foto uit ongeveer 1965 is van Martin Heyne.
Daelmans was ook huisarts van Van Eeden. Enlge keren noemt deze hem. Vooral tijdens de slopende zlekte van de jong gestorven Paul van Eeden betekende Daelmans veel voor Van Eeden. Een enkel citaat : 21/2/13 "In de lange nacht was ik radeloos. Ik kan het gemartel niet langer harden, en vroeg Daelmans er een eind aan te maken. Maar dat mocht die natuurlijk niet  doen en dat was goed ook".
Januari (19/1) 1923 is Daelmans zelf "zwaar ziek aan longontsteking. Hij was ons zoo tot steun als er iemand ziek was, en ook zag ik hem alijd graag koomen als ik soms een dag in bed lag. Hij was zoo flink, zoo hartelijk en zoo gezond en sterk. Zou hij mij nog voorgaan?"

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 86 gasten en geen leden online