Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 2 (februari 1986) pag 5

TENTOONSTELLING  LITERATUUR

 van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Laten wij de tentoonstelling die de H.K.B. op verzoek van de gemeente gaat organiseren zeker niet de naam "Literaire Tentoonstelling" geven. Dit is niet attraktief en zal veel mensen weerhouden om er een kijkje te nemen.
Het voorstel is om er de naam aan te geven: Schrijvers in Bussum door de eeuwen heen.

De opzet van de tentoonstelling moet speels zijn en voor iedere inwoner van Bussum interessant. Er moet veel te zien zijn. Niet alleen maar tekstpanelen en boeken. De situatie van vroeger  moeten we vergelijken met die van nu door middel van fotos en tekeningen. Er moet voldoende fotomateriaal voorhanden zijn. Niet alleen de huizen waar de schrijvers in hebben gewoond maar ook die waarop zij met vrienden staan of in bepaalde Bussumse gelegenheden. (Zijn er leden die misschien interessant materiaal hebben en mogen wij dit dan lenen voor de tentoonstelling?)

Door een en ander op een goede en speelse manier tentoon te stellen kan op een vrij eenvoudige manier een goed en interessant verhaal over de schrijver of schrijfster worden verteld. Het is ook van belang om het oude dorp en het hedendaagse goed naar voren te brengen zodat men zich goed kan realiseren wat er allemaal is veranderd. Daarnaast moeten we proberen om persoonlijke dingen van de schrijver of schrijfster te lenen om te gebruiken voor de tentoonstelling, (Heeft iemand misschien nog iets leuks?) Tevens willen wij proberen om wat werk van schilders en tekenaars die met de schrijvers bevriend waren te leen te krijgen. Dit om de tentoonstelling te verlevendigen, Daarnaast eerste en tweede drukken.

Als uitganspunt van de tentoonstelling willen wij het boek van Marcus van der Heide -Bussum door schrijversogen- gebruiken. Hierin staat een schat van gegevens en het kan daardoor een prima leidraad zijn, Het verhaal van de expositie kan dan beginnen met Hortensius en doorgaan tot 1986.

Om van de tentoonstelling een succes te maken is de hulp van leden nodig. Daarom verzoeken wij, dat zij die willen helpen met speurwerk naar de nodige gegevens en materialen, fotos en voorwerpen zich op te geven bij:
Mevrouw H. Marres-Schretlen -Telefoon 37239
De Heer J.W.U. Kuyl -Telefoon 14235

Mogen wij op uw medewerking rekenen? Ook handige handen zijn welkom wanneer wij de tentoonstelling gaan inrichten.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 152 gasten en geen leden online