Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 2 (februari 1986) pag 3

AAN ONZE LEDEN

G. Langemeijer.

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Op 7 juni 1983 vond de oprichtings vergadering van de Historische Kring Bussum plaats. Uit een groep van ongeveer 35 belangstellenden  - mensen die elkaar nauwelijks kenden - werd een bestuur gekozen. Voortvarend is dat bestuur aan het werk gegaan. Werkgroepen werden  geformeerd en twee tentoonstellingen kwamen tot stand. Bovendien ontstond een eigen historisch blad. Het leden-aantal groeide regelmatig tot over de 150 leden.

Inmiddels is op 4 februari 1986 een bijna geheel nieuw bestuur gekozen. Dat bestuur wil op deze plaats alle zwoegers van het eerste uur danken voor hun inzet. Zij hebben de basis gelegd voor onze vereniging, ondermeer door te zorgen voor statuten en een huishoudelijk reglement. Geheel zonder tegenwind is het niet altijd gegaan, maar wat is anders te verwachten als men onbekende zeeën gaat bevaren ?

Dank willen wij ook brengen aan onze trouwe leden, waaronder de vele symphatisanten. Niet iedereen voelt zich geroepen in Bussums verleden te duiken, doch de ruggesteun van deze groep sympathieke leden is onmisbaar.

Er is nu een nieuw bestuur, waaronder 4 dames. U mag dan ook enige voortvarendheid verwachten, maar wat tijd van inwerken is wel nodig. Wij hopen binnenkort over ruimte te beschikken voor de werkgroep documentatie. Zodra alles daar op orde is, bent U er welkom. Gedacht wordt ook nog aan een tentoonstelling. Onze eerst zorg zal echter zijn het ondersteunen van de werkgroepen. Immers de doelstelling van onze vereniging is:
"Het bevorderen van de kennis van -en de belangstelling voor de geschiedenis in algemene zin en voor de geschiedenis van BUSSUM in het  bijzonder ."

 

Namens het bestuur
G. Langemeijer.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 58 gasten en geen leden online