Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 1 (oktober 1985) pag 32-33

AGENDA ACTIVITEITEN 1985/6 Bussum e.o.

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

HISTORISCHE KRING BUSSUM. Bijeenkomsten in de Openbare Bibliotheek Dr. A. Kuyperlaan, aanvang 20.00 :
5 nov.    Lezing "Krasnapolski en Bussum". Spreker Jan Roelfs, Badhoevedorp.
16 nov.  Excursie naar Vestingwerk IV o.l.v. M.J.M.Heyne. Vertrek van de Openbare Bibliotheek Dr.Kuyperlaan om 14.00
7 jan.     'Avond van en voor leden'. Bedoeling van deze Nieuwjaarsbijeenkomst is, dat de leden van de H.K.B. zelf hun verzamelingen tonen (op gebied van historie, etsen, ansichten, boeken, curiosa enz.)
4 febr.    Jaarvergadering H.K.B.

Voorlopig in '85/86 in EXPOSITIERUIMTE "TER SCHUURE" Brinklaan 146b, geopend do. en zat. van 10.00 -16.00 uur :
"Gebruiksvoorwerpen, kleding enz van rond de eeuwwisseling. Verder voorwerpen en foto's in bezit van de Werkgroep Oudheidkamer H.K.B."
Aanvullende Bussumse realia worden gaarne in ontvangst genomen (bruikleen), gefotografeerd of gecopiëerd:

t/m 10 nov. in KUNSTENAARSCENTRUM "DE VONK" Nassaulaan 43 :
Beeldende kunst Biennale Noord-Holland. Op elf tentoonstellingen in de provincie is werk te zien van 34 Noordhollandse kunstenaars.
Organisatie: Culturele Raad van Noord-Holland

21 dec.  Interkerkelijke Volkskerstzangviering in de ST.VITUS, aanvang 19.30 Organisatie: Comité St.Vitus
[Op 10 okt. jl. werd in de Amsterdamse Nicolaaskerk een symposium gehouden "Beheer en onderhoud van de 19e eeuwse kerken". Leden van het Vituscomité en H.K.B. waren aanwezig i.v.m. het behoud van de Vitus]

Nov/jan/febr/mart : Lezingen Cultuurgeschiedenis "Langs boeiende monumenten in Zuid Europa, Balkan, Klein Azië en Palestina.
Opgave bij MW Van Ravels-Classen, kunsthistorica, Grt Hertoginnelaan 30, tel. 19164

VOLKSUNIVERSITEIT NAARDEN-BUSSUM Brinklaan 117, tel. 30539 :
Nov/febr/mrt Lezingen "De Etrusken" en "Rome en de vroege/latere keizertijd". Spreekster MW Drs H. Visser-Brouwers
28 nov. Lezing "Huwelijksmoraal in de beeldende kunst van de 16e en 17e eeuw". Spreekster MW Prof Dr I.M. Veldman
Nov/febr/mrt : Lezingen "Moderne Wetserse Kunst" Spreekster Drs H. Fagel
26 febr/l2 en 19 mrt : Leizngen over antiek (meubelen, Chinees porcelein, zilver) door medewerkers Christie's Veilinghuis Amsterdam.
In maart 4 maandagavonden : Cursus Genealogie Spreker : P.J.K. van Werkhoven

CULTUREEL CENTRUM DE VAART, Goois Museum Vaartweg Hilversum
13 nov. Lezing van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, Afdeling Naerdincklant "Resten van heidense religie".
Spreekster : MW Drs J. Schuijf van de Universiteit Utrecht.
28 nov. Lezing van de Historische Kring "Albertus Perk' "Van N.S.F. tot P.T.1"  Geschiedenis van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek en Philips Technische Industrie.
14 dec. -9 febr. Expositie "Reproducties van prenten van Breughel", met uitleg van de afgebeelde voorwerpen.
13 jan. -maart: Expositie "Gebruiksvoorwerpen van tin".

GEMEENTE/STREEKARCHIEF Oude Enghweg 23 Hilversum
Op 21 okt. jl. is dit Archief opnieuw geopend met een vergrote studiezaal. Het vanaf de 16e eeuw daterende archief  "Oud-Bussum"  is nu ook bij dit streekarchief ondergebracht.

SINGERMUSEUM LAREN
16 okt. t/m 24 nov Wisseltentoonstelling "Zichtbare geschiedenis tussen Vecht en Eem", tot stand gekomen door samenwerking van de diverse Gooise musea.
27 okt. t/m 24 nov Tentoonstelling "Van Hamdorff tot Singer", Kunstenaars in Laren en Blaricum 1880-1940.

HISTORISCHE KRING BAARN
14 jan. Dia's van Baarn, presentatie Hr. C. van der Steeg. Inlichtingen H.K.Baarn tel. 02154-12523.

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 122 gasten en geen leden online