Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum' jaargang 1, nummer 3 (juni 1985) pag 31

LEZERS REAGEREN

Nieuw is deze Rubriek 'INGEZONDEN'. De Heer de Flines bijt het spits af. Dank voor uw aanvulling, ons onbekend, en uw meedenken. Ongetwijfeld komen wij nog terug op de knipkunst.

Klik hier voor de pdf van dit artikel

A.Q. de Flines

Met grote belangstelling las ik in het tweede nummer van Uw Contactblad het artikel van Marcus van der Heide over de veelzijdige inwoner van Bussum J.D.C. van Dokkum. Klik hier voor het artikel

Het blijkt dat zijn veelzijdigheid nog verder qaat dan in het artikel werd aangegeven. In mijn bezit is n.l. een kopie van een geillustreerd artikel van Van Dokkum, getiteld "Hanna de Knipster en haar concurrenten, een studie over oud-Hollandsche Schaarkunst", verschenen in het tijdschrift 'Het huis oud en nieuw' 13de jaarqang 1915.
Enige van de in dat artikel omschreven en afgebeelde knipsels, afkomstig uit de collectie E.W. de Flines (ook een oud-Bussummer) bevinden zich thans in het bezit van de Stichting Familie de Flines.
Uit het artikel blijkt verder dat onze J.D.C. van Dokkum zeff ook knipsels bezat en dat een (mogelijk familie-Iid) G.W.P. van Dokkum een collectie knipsels had. Jammer genoeg zijn de verblijfplaatsen van deze knipsels niet meer bekend; de historica mevrouw dr C. Catharina van de Graft, die ongeveer veertig jaar geleden over dit onderwerp publiceerde, rapporteerde in 1946 daL de colIectie G.W.P. van Dokkum niet meer te localiseren was.

Nu de knipkunst duidelijk aan het herleven is (onze plaatsgenote mevrouw L.G.I. Kerp-Schlesinger kreeg voor haar grote bijdrage daaraan op 30 april jI. een Koninklijke 0nderscheiding) hoop ik dat bezitters van die oude kunstwerkjes zich willen melden zodat de verblijfplaatsen genoteerd kunnen worden.
Het zou jammer zijn indien deze stukken, waaraan een belangrijke cultuurhistorische waarde kan worden toegekend, de weg van het "oud-papier" zouden opgaan.

Bussum, mei 1985

 

 

Actueel

Maand van de Geschiedenis

'Wat een ramp!' Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemie├źn, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Op 8 oktober is er een Open Dag van Tussen Vecht en Eem Er is onder meer aandacht voor het bloedbad van Naarden in 1572.

Foto van de maand

September 2022

Naar aanleiding van de evenementen ter gelegenheid van de Open Monumentendag in het gerenoveerde Bensdorpcomplex, deze maand een foto van een onderdeel van het fabricageproces zoals dat aan  het begin van de vorige eeuw plaats vond in de Bensdorpfabriek. Misschien heeft een van onze lezers daar wel verhalen over gehoord van iemand die dat nog meegemaakt heeft. Vertel het ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie. 

HKB Nieuws

Toegang documentatiecentrum 

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er werden loodzware blokken neergelegd van Portugese steen, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu een stuk lager!  Onvoorbereide bezoekers dreigen nu een beetje naar beneden te storten. Dit zal ongetwijfeld op een aanvaardbare manier worden opgelost. 
(foto's Jaap van Hassel)

Actueel

Vredesprijs en Vredeswandeling 2022

Vorige week zaterdag werd voor de zesde keer tijdens de internationale Vredesweek in Gooise Meren de Vredesprijs uitgereikt aan hen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het samenleven in de gemeente. Dit jaar ging de prijs naar De Groene Ruijter (De GRRU) en @altijdwerkplaats. De prijs wordt gesymboliseerd in een Vredesboom, die evenals vorig jaar werd geplant in de tuin van de Koptisch Orthodoxe Kerk van St. Verena aan de Ceintuurbaan in Bussum. Voorafgaand kon men deelnemen aan de vredeswandeling, die liep door Bussum-Zuid via het voormalige Bos van Bouvy (nu woonwijk), de vijver bij de Anthoniushof en de Verzetsliedenbuurt weer terug naar de Ceintuurbaan. Nol Verhagen, Klaas Oosterom en Margreet de Broekert, vrijwilligers bij de Historische Kring  gaven uitleg en toelichting over deze locaties.

We hebben 72 gasten en geen leden online