Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 34, nummer 2 (september 2018), pag 39-40

Bussum in Boeken

Klaas Oosterom

Klik hier voor de pdf van dit artikell
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting

 

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom boeken die passen bij de thema’s in dit nummer. De meeste boeken zijn bij de HKB in te zien en mogelijk via internet te koop

 

Gids voor de vestingwerken van Naarden

Deze gids bevat een beschrijving van alle in de Vesting Naarden en rondom de vesting gelegen verdedigingswerken. Van elk wordt de geschiedenis samengevat, van de meeste gebouwen zijn plattegronden en foto’s opgenomen. David Kips is historicus en specialist op het gebied van militaire archieven.
Met 160 blz., ruim 250 afbeeldingen en een losse overzichtskaart is deze gids hét naslagwerk voor allen die in de Naarder Vesting geïnteresseerd zijn. Uitgave van Stichting Vijverberg. Naarden, 2001. ISBN 90 73316 10 3.


De Nieuwe Hollandse Waterlinie in vogelvlucht

Chris Will leverde de gegevens en Lex Tempelman tekende talloze (onder)delen, veelal in vogelvlucht. Het geheel geeft een uitstekende indruk van de verdedigingswerken van de Waterlinie, inclusief materiaal (zoals wapentuig) en manschappen. Dankzij frisse, contrasterende kleuren is in één oogopslag duidelijk hoe het zit/werkt. Ook wordt uitleg gegeven over de verschillende soorten forten.
De tweede uitgave uit 2018 is te koop via http://www.lextempelman. nl/artshop_chuck/nhw_in_vogelvlucht/ in de rubriek ArtShop Chuck’47. De prijs is € 9,50 (€13,50 incl. verzendkosten).


Onheilstij

Dit boek behandelt de laatste jaren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In maart 1940 nam de Nederlandse regering het besluit om het leger bij een aanval van Duitsland niet op de Waterlinie te laten terugtrekken, maar om de Grebbelinie tot het laatst te verdedigen. Toch speelde de linie een rol.
De historicus Leendert van der Valk wisselt zijn verhaal over de strategie van Nederland tijdens de mobilisatie 1939/1940 af met interviews met militairen en burgers in het Waterliniegebied. Na de oorlog was het definitief gedaan met de Waterlinie.
De uitgave in pocketformaat bevat 29 zwart-wit foto’s en verscheen in 2010 bij Uitgeverij Carrera, Amsterdam. ISBN 978 90 488 03217. € 17,90.


Sterk water

Dit boek geeft in tekst en illustraties een perfect beeld van zowel de oorspronkelijke als de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Chris Will (1953) is een erkend deskundige op dit gebied. Het boek heeft een omvang van 180 blz. en bevat oude en recente kaarten, alsmede tekeningen en foto’s.
De vierde druk verschijnt in de loop van dit jaar bij Uitgeverij Matrijs, Utrecht. ISBN 978 90 5345 204 2.


Walden – or Life in the Woods

Frederik van Eeden had niet alleen in Europa zijn contacten, maar ook in Amerika. Hij raakte geïnspireerd door het experiment van Henry David Thoreau (1817-1862), die in het boek Walden – or Life in the Woods uit 1854 verslag doet van zijn tweejarig verblijf in een hut aan de oever van het meertje Walden Pond bij het Amerikaanse plaats Concord. Daarom noemde Van Eeden de in 1898 door hem gestichte kolonie in Bussum, Walden.
Het boek bevat beschrijvingen van de natuur en filosofische uitweidingen over uiteenlopende onderwerpen. Op de afbeelding de originele titelpagina van het boek.
Het boek is nog steeds te koop bij onder meer Van Ditmar Boekenimport, Amsterdam en op internet.


De Amerikaanse droom van Frederik van Eeden

Frederik van Eeden maakte drie keer een scheepsreis naar Amerika en gaf zich veel moeite om ook daar een kolonie te vestigen. Omstreeks 1911 opende hij met medewerking van prominente Amerikanen de ‘Van Eeden Colony’. Van Eeden had, net zoals vele andere Europeanen, inderdaad het idee dat er in dit nieuwe land wonderen konden gebeuren. Later zag hij vooral materialisme en oppervlakkigheid in Amerika.
Marianne Mooijweer schreef een proefschrift over dit deel van het leven en werk van Van Eeden.
De gebonden handelseditie bevat 328 blz. met veel foto’s en is uitgegeven door De Bataafsche Leeuw. Amsterdam, 1996. ISBN 978 90 6707 406 3.


Herinneringen aan Holland. Op bezoek bij de dichter Frederik van Eeden

De Tsjechische vertaler van boeken van Van Eeden, Miloš Seifert, bezocht in 1921 Nederland, met als belangrijkste doel: Frederik van Eeden zien en spreken. De 34-jarige Seifert bewonderde Van Eeden in wie hij een even groot geestelijk leider zag als Tolstoj. Seifert verkeert in een overdreven, geëxalteerde gemoedstoestand. Uitvoerig en gedetailleerd beschrijft hij de ontmoetingen en gesprekken met Van Eeden, zijn vrouw (Truida Everts) en hun twee opgroeiende kinderen.
Het gebonden boek bevat 155 blz. met vier foto’s en werd in 2003 uitgegeven door boekhandel Comenius in Naarden, die toen 10 jaar bestond. ISBN 90 80 2669 49.

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 249 gasten en geen leden online