Home
Open Menu
 Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 34, nummer 2 (september 2018), pag 9

Puntje op de i

van de redactie

Klik hier voor de pdf van dit artikel

 

Lezer Hans van Giessen zette na lezing van ons artikel over de vele lagere scholen in Bussum in ons vorige nummer een puntje op de i betreffende het samengaan van de Aloysiusschool aan de Vossiuslaan en de Agnesschool aan de Brinklaan    Klik hier voor het artikel

‘In 1965 dacht men vrijer over co-educatie en besloot men dat de jongens- en meisjesschool gemengd moesten worden. Na de zomervakantie ging de helft van de jongens- naar de meisjesschool en de helft van de meisjes naar de jongensschool. Zo ontstonden twee gemengde scholen. De St. Agnesschool aan de Brinklaan heette voortaan Paus Johannes XXIII-school, genoemd naar de in 1963 overleden populaire paus. De St. Aloysiusschool aan de Vossiuslaan ging verder als Kennedyschool. Ongetwijfeld was de katholieke gemeenschap niet op de hoogte van de escapades van de ook in 1963 overleden Amerikaanse president. Toen later het leerlingenaantal terugliep, sloot men in 1974 de Kennedyschool en werd de school met de onuitspreekbare naam Paus Johannes XXIII-school hernoemd in Koepelschool.’

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 38 gasten en geen leden online