Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 34, nummer 1 (mei 2018), pag 3

Naar school in Bussum

De redactie


Klik hier voor de pdf van dit artikelKlik

 

De Bussumse scholen stonden al lang op het verlanglijstje van het Bussums Historisch Tijdschrift. Het eeuwfeest van de Julianaschool aan de Willem Kalfflaan in 2017 was een gerede aanleiding om ermee aan de slag te gaan. Een inventarisatie van alle scholen en schooltjes in kleuter-, basis- en voortgezet onderwijs vermeldt maar liefst 120 namen. Daarin zit weliswaar een aantal hernoemingen (bijvoorbeeld van De Valentijnschool in De Jaarring), maar ook dan is het nog steeds een respectabel aantal. Overigens is aan zo’n hernoeming soms een hele geschiedenis verbonden, zoals het geval was bij de transformatie van Prins Hendrikschool tot Vondelschool.

In dit nummer lichten we voornamelijk het lager onderwijs, het huidige basisonderwijs, door. Dat alleen al is een mer à boire. Vandaar dat u in dit nummer een uitvoerig artikel aantreft, waarin het hele landschap in kaart wordt gebracht. Hopelijk verdwaalt u er niet in. Mocht u ontdekken dat wij een zijweg over het hoofd hebben gezien of dat een door ons vermelde afslag niet klopt, laat het ons dan vooral weten! Het blijkt namelijk best lastig bepaalde details te achterhalen of te dateren.
Veel van de informatie in dit artikel konden we ontlenen aan de documentatie van de Historische Kring Bussum. Daarnaast boden de ingebonden jaargangen van de Bussumsche Courant en De Gooi- en Eemlander in het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen vaak uitkomst. De Bussumsche Courant is weliswaar via de website van het Gemeentearchief ook digitaal beschikbaar, maar alleen tot 1939. De Gooi- en Eemlander is digitaal beschikbaar in Delpher (het digitale archief van de Koninklijke Bibliotheek), maar alleen tot 1952. Raar maar waar: voor het meest recente verleden moet je te rade gaan bij het ouderwetse papier!

Robert Vreugdenhil zet zijn reeks over spraakmakende misdrijven in onze omgeving voort met een artikel over een sportieve insluiper uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Nel Krijnen gaat nog 200 jaar verder terug, helemaal naar de 18de eeuw, voor een onopgehelderde inbraak in de kerk in Bussum. In dit onderwijsnummer tevens een verhaal op het kruispunt van onderwijs en misdaad: een artikel van Hans Jonker over een zedendelict op de Koning Willemschool uit 1902. Let op de ‘discrete’ afhandeling daarvan – dat zou vandaag de dag beslist anders gaan!

 

 

Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 44 gasten en geen leden online