Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 33, nummer 3 (december 2017), pag 3

Beeldend kunstenaars in Bussum

De redactie

Klik hier voor de pdf van dit artikell

Het Gooi heeft sinds de komst van de spoorweg in 1874 onmiskenbare aantrekkingskracht uitgeoefend op kunstenaars van verschillende disciplines. Amsterdam, die grote stad, was natuurlijk the place to be voor een zichzelf serieus nemende kunstenaar. Maar het was toch wel fijn om, desnoods alleen in het weekend, of in de zomer, in een mooie, rustige en schone omgeving te wonen, laten we zeggen in Laren, Blaricum of Bussum, allemaal op een steenworp afstand van de metropool. Vooral voor de schilders van het einde van de 19de eeuw bood het Gooi bovendien ook een fraai decor voor hun landschappen.

Het lijkt wel of in Bussum vooral letterkundigen neerstreken. In Geletterd Bussum, het boekje van A. Schölvinck-Stork uit 1990, komen er maar liefst 29 ter sprake, met ‘toppers’ als Van Eeden, Kloos, Gorter en Van Deyssel. Een vergelijkbare publicatie over Bussumse beeldend kunstenaars bestaat niet. Daarom springt het Bussums Historisch Tijdschrift (BHT) in dat gat. De eerste Bussumse schilder van formaat, Willem Bodeman, was ook Amsterdamse import. Zijn ouders behoorden tot de allereersten die zich al in 1822 in Bussum een zomerverblijf permitteerden: Villa Delta, op de hoek van de Veerstraat en de Brinklaan, waar nu McDonald’s zit. De laatste, undergroundstriptekenaar Peter Pontiac, ontvluchtte letterlijk het ruige Amsterdamse krakersmilieu, om zich in 1984 te vestigen in een andere beroemde Bussumse villa, Villa Amalia aan de Meerweg. Onderweg komen we onder anderen Jan Veth tegen, die een schakel vormde tussen de beeldende kunstenaars en de schrijvers; Lambertus Zijl, die de Beurs van Berlage met zijn beeldhouwwerk verfraaide, maar ook de varende paleizen van de Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’ en de Koninklijke Pakketvaart-Maatschappij; en de onfortuinlijke Maria Mispelblom Beijer, die al schilderend aan lager wal raakte, maar die nu eindelijk door Margreet de Broekert in ere wordt hersteld.

Het artikel van Robert Vreugdenhil over vermoorde en/of verdwenen kinderen uit de Tweede Wereldoorlog in ons vorige nummer is niet onopgemerkt gebleven. Zelfs de ‘krant van wakker Nederland’ besteedde er aandacht aan. Daarom in dit nummer een nieuwe Cold Case van de hand van dezelfde auteur, ditmaal over de Brutale Bussumse Bankroof.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 132 gasten en geen leden online